• Search

Informatiebrief Nederlands (Nederland)

Electronic Music Scene Survey (EMSS)

Uitgebreide Informatiefolder

We willen je graag uitnodigen voor een Europees onderzoek naar uitgaan. Je deelname is geheel vrijwillig, je mag op elk moment stoppen.

Lees alsjeblieft de informatie hieronder goed door voordat je beslist deel te nemen. Je kunt hier contact opnemen met het onderzoeksteam als je nog meer vragen hebt.

Over de Electronic Music Scene Survey

Het doel van dit onderzoek is informatie verzamelen over het nachtleven in vijf Europese landen: het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Zweden en Italië. Vragen zullen gaan over jouw uitgaansgedrag en over het gebruik van alcohol en andere middelen. We zijn –ongeacht je gebruik van middelen- heel benieuwd naar jouw mening en ervaringen.

Dit onderzoek bestaat uit twee vragenlijsten: de eerste vragenlijst staat nu online. De tweede over één jaar. We willen graag dat je deelneemt aan beide vragenlijsten. Zo kunnen we veranderingen in je uitgaansgedrag onderzoeken.

Wat gebeurt er als ik besluit mee te doen?

Om mee te doen moet je tussen de 18 en 34 jaar zijn en in de laatste 12 maanden minimaal 6 keer naar een dance evenement geweest zijn. Met dance evenementen bedoelen we vooral nachtclubs, festivals, en raves waar elektronische dancemuziek gedraaid wordt. Daarnaast moet je ook in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België, Zweden of Italië wonen.

Voor deelname vragen we je te bevestigen dat je voldoet aan de zojuist genoemde criteria. We vragen ook om toestemming je gegevens te gebruiken voor ons onderzoek. We vragen je om je emailadres om je over één jaar een uitnodiging te kunnen sturen voor de tweede vragenlijst, maar geen andere contactinformatie zoals je naam of adres. Je emailadres wordt los van je antwoorden op de vragenlijst opgeslagen.

Als je akkoord gaat en je emailadres invult word je doorgelinkt naar de eerste pagina van de vragenlijst. De vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten. Deelname is geheel vrijwillig en je mag op elk moment stoppen en je terugtrekken uit het onderzoek. Je kunt contact opnemen met het onderzoeksteam als je wil dat we al je gegevens verwijderen.

Op dit moment bereiden we ook een andere, gerelateerde studie voor waarin je betaald krijgt voor je deelname. Mogelijk kom jij in aanmerking om daaraan deel te nemen, maar dat is afhankelijk van je antwoorden op deze vragenlijst. We vragen hier onder apart toestemming om je hiervoor via email te mogen benaderen. Dit is geen vereiste voor deelname aan de vragenlijsten.

Wat voor vragen worden er gesteld?

De meeste vragen gaan over de verschillende uitgaansgelegenheden die jij bezoekt en je (eventuele) middelengebruik. We willen zowel de positieve als negatieve effecten van middelengebruik in het nachtleven in kaart brengen. Verder willen we ook weten waarom jij bepaalde middelen wel of niet gebruikt.

We stellen ook vragen over je demografische informatie, zoals je leeftijd, geslacht en ook over je gezondheid.

Wat zijn de voor- en nadelen van deelname?

Bij deelname aan de eerste vragenlijst doe je mee aan een loterij. De winnaars worden op de hoogte gesteld door een email. Onder de winnaars worden 3 MacBook Airs (13-inch 128 GB), 3 Apple iPads (Air 2), 3 Bluetooth speakers (UE Boom2) en 45 €20 Bol.com cadeaubonnen verloot.

De eerste 1000 mensen per land die de tweede vragenlijst in 2018 invullen, krijgen een Bol.com cadeaubon van €20,-. En er volgt een tweede loterij voor iedereen die meedoet aan de tweede vragenlijst. Onder de winnaars worden 6 MacBook Airs (13-inch 128 GB), 6 Apple iPads (Air 2) en 15 Bluetooth speakers (UE Boom2) verloot.

Daarnaast draag je ook bij aan wetenschappelijke kennis over het Europese nachtleven. De informatie die jij met ons deelt zal verwerkt worden in de vorm van rapporten en wetenschappelijke publicaties. We hopen dat deze stukken zullen leiden tot een veiliger nachtleven in Europa.

We voorzien geen risico’s voor jouw deelname aan de vragenlijsten. Je antwoorden en je emailadres worden los van elkaar opgeslagen. We slaan verder géén gegevens op zoals je IP adres en je kunt je ook op elk moment je deelname intrekken.

Wordt mijn informatie vertrouwelijk behandeld?

Zowel de eerste als de tweede vragenlijst worden gehost door Qualtrics. Zij staan garant voor het versleutelen en veilig opslaan van jouw gegevens. Je gegevens worden op servers binnen de Europese Unie opgeslagen en blijven ook binnen de EU.

De antwoorden die je geeft, worden anoniem opgeslagen en vertrouwelijk behandeld. Je antwoorden op de vragenlijst en je emailadres worden op fysiek gescheiden servers opgeslagen. Je emailadres wordt gebruikt om je na één jaar de tweede vragenlijst te sturen. Je ontvangt ook een email als je in aanmerking komt voor de cadeaubon van €20 of een van de andere prijzen voor je deelname. Indien je in aanmerking komt voor één van de prijzen, vragen we je contactgegevens zodat we de prijs naar je op kunnen sturen. Als je voldoet aan de vereisten om mee te doen aan een ander onderzoek wat op dit onderzoek gebaseerd is willen we je ook graag een email sturen.

Slechts een klein aantal onderzoekers in vijf landen heeft toegang tot jouw contactinformatie. Meer informatie over de onderzoekers vind je hier. Onder bepaalde omstandigheden kunnen wij geanonimiseerde gegevens delen met een derde partij; die derde partij heeft echter nooit toegang tot je contactinformatie.

Dit onderzoek voldoet aan de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) en daarmee aan Nederlandse wet- en regelgeving. Je gegevens en contactinformatie worden versleuteld opgeslagen op servers binnen de EU.

Hoe wordt de Electronic Music Scene Survey gefinancierd?

 Het ALAMA nachtleven onderzoek wordt gefinancierd door het European Research Network on Illicit Drugs (ERANID; http://www.eranid.eu/projects/alama-nightlife). Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers in Europa (het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Zweden en Italië) die geïnteresseerd zijn in het nachtleven en middelengebruik. De afdeling Klinische Psychofarmacologie van de University College London in het Verenigd Koninkrijk coördineert het vragenlijstonderzoek. In Nederland is het Trimbos Instituut verantwoordelijk voor het vertalen en uitvoeren van het onderzoek. Je kunt meer informatie vinden over deze en de drie andere partners via onze website.

Dit onderzoek is getoetst door de Ethische Commissie van het Trimbos instituut onder nummer TET_41-1614 en voldoet aan alle Nederlandse wetten en regels.

Heb je nog vragen?

Indien je nog vragen hebt na het lezen van dit document of meer informatie wilt over de Electronic Music Scene Survey of het ALAMA nachtleven onderzoek, dan kan je ons via deze link of onderstaande contactinformatie bereiken.

Uitvoerend onderzoeker: Ruben van Beek
Trimbos Instituut
Afdeling Drug Monitoring & Policy
Postbus 725
3500 AS Utrecht
rbeek@trimbos.nl

This site uses cookies. Would you like more information? Read our statement. Hide message.