• Search

Informatiebrief Nederlands (België)

Electronic Music Scene Survey (EMSS)

Uitgebreide Informatiefolder

We willen je graag uitnodigen voor een Europees onderzoek naar uitgaan. Je deelname is geheel vrijwillig. Lees alsjeblieft de informatie hieronder goed door voordat je beslist deel te nemen. Als je na het lezen van het document nog vragen hebt kun je ook contact opnemen met leden van het onderzoeksteam door hier te klikken.

Over de Electronic Music Scene Survey

Het doel van dit onderzoek is informatie verzamelen over het nachtleven in vijf Europese landen: het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Zweden en Italië. We stellen ook vragen over het gebruik van alcohol en andere middelen, en willen -ongeacht je gebruik van deze middelen- graag jouw mening en ervaringen horen.

Dit onderzoek bestaat uit twee vragenlijsten: één nu en een vervolgvragenlijst over een jaar. We willen graag dat je deelneemt aan beide vragenlijsten. Zo kunnen we veranderingen in je uitgaansgedrag onderzoeken.

Wat gebeurt er als ik besluit mee te doen?

Om mee te doen moet je tussen de 18 en 34 jaar zijn en in de laatste 12 maanden minimaal 6 keer naar een dance evenement geweest zijn. Met dance evenementen bedoelen vooral nachtclubs, festivals, en raves waar elektronische dancemuziek gedraaid wordt. Je moet ook in België (of het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zweden of Italië) woonachtig zijn.

Als je meedoet vragen we je te bevestigen dat je voldoet aan deze criteria. We vragen ook om toestemming je antwoorden te gebruiken voor ons onderzoek, en je over 1 jaar uit te nodigen voor het invullen van de tweede vragenlijst. Daarvoor vragen we ook om je emailadres, maar geen andere contactinformatie zoals je naam of adres. Je emailadres wordt los van je antwoorden op de vragenlijst opgeslagen.

De vragenlijst duurt gemiddeld 30 minuten. Deelname is geheel vrijwillig en je mag op elke moment stoppen. Je kunt contact opnemen met het onderzoeksteam als je wil dat we al je gegevens verwijderen.

Op dit moment bereiden we ook een andere, gerelateerde studie voor. Mogelijk kom jij in aanmerking om daaraan deel te nemen, dat is afhankelijk van je antwoorden op deze vragenlijst. We vragen hier onder apart toestemming om je hiervoor via email te mogen benaderen, indien je in aanmerking komt. Dit is geen vereiste voor deelname aan de vragenlijsten.

Wat voor vragen worden er gesteld?

De meeste vragen gaan over de verschillende uitgaansgelegenheden die jij bezoekt en je alcohol en/of ander middelen gebruikt. We willen zowel de positieve als negatieve effecten van middelengebruik in het nachtleven in kaart brengen. Verder willen we ook weten waarom jij bepaalde middelen wel of niet gebruikt. We stellen ook meer algemene vragen, bijvoorbeeld je leeftijd, geslacht en over je gezondheid.

Wat zijn de voor- en nadelen van deelname?

Onder de invullers van de eerste vragenlijst worden 3 Apple Macbooks Air (13-inch 128GB), 3 Ipads (Air 2), 3 Bluetooth speakers (UE Boom2) en 45 bol.com cadeaubonnen van €20,- verloot.

Voor het afronden van zowel de eerste als de tweede vragenlijst (2018) ontvangen de eerste 1000 deelnemers (per land) een bol.com cadeaubon van €20,-. Bovendien wordt onder iedereen die beide vragenlijsten heeft afgerond 6 Apple Macbooks Air (13-inch 128GB), 6 Ipads (Air 2), en 15 Bluetooth speakers (UE Boom 2) verloot.

Daarnaast draag je natuurlijk bij aan wetenschappelijke kennis over het Europese nachtleven. De informatie die jij met ons deelt zal verwerkt worden in de vorm van rapporten en wetenschappelijke publicaties. We hopen dat deze stukken zullen leiden tot een veiliger nachtleven in Europa.

We voorzien geen risico’s voor jouw deelname aan de vragenlijsten. Je antwoorden en je emailadres worden los van elkaar opgeslagen. We slaan verder géén gegevens op zoals je IP adres. Je kunt je ook op elk moment je deelname intrekken, want deelname is volledig vrijwillig.

Wordt mijn informatie vertrouwelijk behandeld?

Ja, zowel de eerste als de tweede vragenlijst worden gehost door Qualtrics. Zij staan gerant voor het versleutelen en veilig opslaan van jouw gegevens. Je gegevens worden binnen de Europese Unie opgeslagen en blijven ook binnen de EU.

 De antwoorden die je geeft worden anoniem opgeslagen en worden vertrouwelijk behandeld. Je antwoorden op de vragenlijst en je emailadres worden op fysiek gescheiden servers opgeslagen. Je emailadres wordt alleen gebruikt om je na één jaar de tweede vragenlijst te sturen, om eventuele prijzen/cadeaubonnen uit te reiken, en om je eventueel eenmalig uit te nodigen voor een ander onderzoek dat gebaseerd is op dit onderzoek. Indien je wordt geloot als winnaar van een prijs uit het prijzenpakket, zullen we hetzelfde emailadres gebruiken om verdere contactgegevens te vragen die ons toelaten om de prijs op te sturen.

Alleen een klein aantal onderzoekers uit de vijf landen zal toegang hebben tot jouw contactinformatie. Onder bepaalde omstandigheden, zullen we mogelijks volledig geanonimiseerde data delen, niettemin zal niemand anders dan de onderzoeksteams, die betrokken zijn in de dataverzameling, ooit toegang worden gegeven aan jouw contactinformatie.

Dit onderzoek voldoet aan de Privacywet, de Wet van 8 december 1992 voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens.

Hoe wordt de Electronic Music Scene Survey gefinancierd?

De Electronic Music Scene Survey wordt gefinancierd door het European Research Network on Illicit Drugs (ERANID; http://www.eranid.eu/projects/alama-nightlife). Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers in Europa (het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Zweden en Italië) die geïnteresseerd zijn in het nachtleven en middelengebruik. De afdeling Klinische Psychofarmacologie van de University College London in het Verenigd Koninkrijk coördineert het vragenlijstonderzoek. In België is de Hogeschool Gent (HoGent) verantwoordelijk voor het vertalen en uitvoeren van het onderzoek.

Dit onderzoek is getoetst door de Ethische Commissie van Universiteit Gent en voldoet aan alle Belgische wetten en regels.

Heb je nog vragen?

Als je nog vragen hebt na het lezen van dit document of je wilt meer informatie over de Electronic Music Scene Survey, dan kan je ons via deze link of onderstaande contactinformatie bereiken.

Hoofdonderzoeker: Tina Van Havere
Hogeschool Gent
Faculteit Mens en Welzijn
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
tina.vanhavere@hogent.be

This site uses cookies. Would you like more information? Read our statement. Hide message.